1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  Софийска опера и балет

    През 1890 трима български музиканти Драгомир Казаков, Иван Славков и Ангел Букорещлиев организират първата оперна трупа в България като отделение на "Столичната драматично-оперна трупа". Спектаклите - 12 цели опери и откъси от 11 опери, с участието на българи, чехи и италианци в съпровод на пиано, на Гвардейския оркестър, оркестъра на Шести пехотен полк и хора на Италианското певческо дружество се приемат с неочакван успех.


    Директорите на Националната опера и балет - Христина Ангелакова и Борислав Иванов, които ръководят театъра последователно през 2001-2007, продължават усилията за поддържане дейността в трудните финансови условия. Към интересните събития от предишните години, станали вече традиционни, те осъществяват нови инициативи за привличане на публика и разнообразяване на репертоара.


    От декември 2007 ръководството на операта отново се поема от проф. Пламен Карталов. От 1994 до днес репертоарът на Националната опера и балет включва наред с най-известните класически заглавия непознати, или отдавна неиграни на наша сцена произведения. В гала спектакли и концерти участват световноизвестни български оперни певци, някои от които са поели по звездния си път от сцената на Софийската опера. Българският зрител се наслаждава на представления с участието на Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова / починала 2005/, Райна Кабаиванска, Александрина Милчева, Николай Гяуров /починал 2004/, Никола Гюзелев, Стоян Попов, Бойко Цветанов, Калуди Калудов, Дарина Такова, Цветелина Василева, Красимира Стоянова, Юлиан Константинов, Орлин Анастасов.


От създаването си до днес Националната опера и балет изпълнява основната си функция на културно средище за съхраняване и доразвиване традициите на националното музикално-сценично изкуство. Това театърът съумява да осъществи като подклажда жизнената връзка с най-верния си поддръжник - своята публика!


Репертоар

Опера

Балет

Програма

Официален сайт

<