1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


Ресторантът на Рене отново отваря врати в Театър "Възраждане"

Участват: Свежен Младенов, Мира Върбанова, Ивет Радулова, Яна Кузова, Филипа Балдева, Анатоли Лазаров, Боян Младенов и др.
Общински театър "Възраждане"

Времетраене: 110 мин.

Рецептата за перфектната комедия не е лесна. Трябва да се подбере сюжет, който е актуален и близък до зрителя, с разсмиващи персонажи и заплетени връзки. За ролите се избират актьори, които могат да импровизират и да забавляват публиката. След това се избира декорът и изработването на специалните костюми и след месеци репетиции актьорите са готови за публиката. Целта на комедията е да успее да разсмее зрителите. Драмата пък трябва или да разплаче зрителя, или да го вцепени, или да го накара да се замисли над проблема, който представят актьорите и режисьора. Докато комедията просто трябва да е забавна. По тези точки "Ало, ало!" е една страхотно издържана комедия, защото нямаше момент, в който цялата зала да не се заливаше от смях.

Екипът на Театър "Възраждане" и режисьорът Роберт Янакиев поставят малко по-различна версия на добре познатия ни сериал. Пиесата на Дейвид Крофт и Джеръми Лойд служи за основа на оживяването на героите от сериала "Ало, ало!", но цялата постановка се ражда благодарение на въображението на актьорите и режисьора и на собствения им усет за персонажите, които играят. Въпреки визуалната прилика, всеки един от актьорите придава свои качества и характеристики на героя си.


Зрителят сякаш попада на снимачната площадка на "Ало, ало!”. Всичко е такова, каквото го знаем – ретро обстановка от времето на Втората световна война, дървеният тезгях на в ресторанта на Рене в малкото френско градче Нувийон. Отнякъде се чува спокойната музика на акордеон. През отворената врата се изсипват купчина немци, с които Рене трябва да е мил, а зад тезгяха и в кухнята му се налага да укрива връзката си с двете сервитьорки Мими и Ивет, двама английски летци и една картина, наречена "Грешната Мадона с големите бомби". Какво ли не му се налага да прави човек, за да оцелее и да спаси бизнеса си? Трябва да свикне да фамилиарничи с откачени нацисти, да укрива шпиони и да внимава на всяка крачка, защото е наблюдаван от френската съпротива. Ябълката на раздора в тази история е скъпоценната картина на "Грешната Мадона с големите бомби", която всички искат да притежават, Гестапо, Съпротивата, Рене и жена му Едит, полковникът и дори самият Хитлер, влизайки в отчаяни ситуации, които завършват с пълно фиаско.

Комедията "Ало, ало!" има тайни оръжия, с които държи публиката на мушка. Тънкото английско чувство за хумор, пресъздадено на сцената, поднесено с малка нотка френски акцент, безсмъртният сюжет и изключителната игра на актьорите и тяхното чувство за самоирония. В ролята на хитрия ресторантьор Рене Артоа влиза Свежен Младенов, който успява да спечели симпатията на зрителите. Мира Върбанова изиграва славейогласната му жена Едит, а Ивет Радулова и Филипа Балдева – двете сервитьорки и любовници на Рене. Яна Кузова е властната и чаровна Мишел от Съпротивата, а Анатоли Лазаров грее с чувството си за хумор и самоирония. Уникално е как на това малко пространство, разделено като две отделни сценични площадки на две от Невена Белева, успява да се изпълни от всичките 17 актьора и техните образи на ресторантьори, генерали, полковници, есесовци, гестаповци, полицаи, адютантки и хитлеровци и дори остава място и за един пищен танц по жартиери в стил "Мулен Руж".

Една изключителна комедия, която е събрала най-любопитното и смешното в себе си. Единствената, която успява да осмее сполучливо фашизма и проблемите на обществото през Втората световна война. Актьорите успяват с финес да се надсмеят на сериозността на времето. Това е "Ало, ало!". Една безкрайна комедия от грешки и злополуки със плачевно смешен край. Цялата зала се смееше, което е най-голямото признание за една комедия. Смеем се, но гледаме и с носталгия. Смеем се на репликата "Слушайте внимателно, защото няма да повтарям!" и си припомняме моментите, когато всички сме заставали пред телевизорите, за да проследим какви ще ги свърши Рене. Смеем се и тъжим по отдавна свършилия сериал и безкрайното повторение на действителността, в която живеем. "Ало, ало". Чуваме ли се, другари и другарки? "Слушайте, защото няма да повтарям!" Не пропускайте тази комедия!

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<