1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


„Случайната смърт на един анархист“ от Дарио Фо

Участват: Георги Спасов, Камен Воденичаров, Вяра Начева, Димитър Марков, Августин Демерджиев
Постановка: Иван Панев
ДТ “СТЕФАН КИРОВ” - СЛИВЕН

Времетраене: 100 мин.

„Светът е оцелял, защото се е смял!“
С тази мисъл на Радой Ралин, мисля, всички ще се съгласим. Кой не обича да прекарва приятни часове в смях? В ежедневието, което ни се предлага, всеки човек има постоянна и спешна нужда от положителни емоции. Смехът в театъра е именно такова преживяване. Не случайно комедията е най-любимият жанр на хората. Драмите и трагедиите също имат своето очарование, но ние така или иначе живеем в постоянна драма. Много често искаме просто да се отпуснем, да се откъснем и да се забавляваме.
И тогава на помощ идва добрата стара Театрална Комедия. Сега искаме да ви споделим нашите впечатления за една колоритна, шарена и изключително смешна пиеса на Сливенския театър, която се играе в театър „Сълза и смях”, а именно „Случайната смърт на един анархист“ на великия италиански драматург Дарио Фо.

Неговият комедиен талант на ръба на абсурда е всенародно признат. Българската театрална публика добре познава текстовете му, които гарантират смях, но и смислени послания. Пиесата на Сливенския театър е поредното потвърждение на правилото.
Комедийния текст е изключително пъстър и приповдигнат по италиански почерк. Бързи действия, мълниеносна смяна на типажи и ситуации, успяват да завихрят зрителя във вихрушка от емоции и смях.
Действието се развива в едно полицейско управление и вкарва във вихъра си основите лица типични за подобно място, а именно полицейския началник и двама негови служители – комисари. Фабулата се завърта около смъртта на анархист, обвинен в терористичен акт. Тема, която се оказва опасно актуална във времето, в което живеем. Сблъскваме се с подкупността и ограничеността на полицейските служители, които не виждат по-далеч от носа си и таланта на един обикновен „луд“, който успява да направи тях на луди.
Огромния талант на актьорския състав изпъква в изключителна сила. Звездите на пиесата определено са Георги Спасов и Камен Воденичаров. Две лица изключително познати на българската публика. Тук те отново са във вихъра си – буквално. Ролята на „лудия“, която оживява в погледа на Георги Спасов, определено впечатлява с гъвкавостта и бързата смяна на поведение и реакции. Очарователното изпълнение на Камен Воденичаров не може да остави равнодушен, никого. Героят му едновременно ни кара да му съчувстваме за сложната ситуация, в която е попаднал, но и ни ядосва с наглостта си в опит да се спаси.
Другите трима актьори, които партнират на двете доказани имена, също успяват да навлязат във вихъра на ситуациите със същия талант и енергия.


Чаровното липсващо „Р“ на героя на Димитър Марков, може да накара зрителя от една страна да се смее от сърце, а от друга искрено да му съчувства за леката телесна повреда и нервния срив, които преживява.

Комисарят в чиято роля влиза Августин Демерджиев, определено блести с чар и присъствие. Той играе типичен „мазен“ служител, който се обръща на където духа вятърът в опит да спаси главно своята кожа. Често не разбираме, за чий отбор играе героя му, но определено сме склонни да му симпатизираме независимо от поведението.
Единствената женска роля е поверена на Вяра Начева. Тя не остава по-назад от своите колеги и се намесва в центъра на действието, като напълно го разбърква. Като нахакана журналистка тя определено има своето място във фабулата, като влизането й в сюжета довежда цялата пиеса до своята кулминация и обърква поведението на основните герои.
Ако посетите представлението на Сливенския театър в салоните на София, ще получите желаната си доза смях и положителни емоции, ще излезете усмихнати до ушите от залата и дълго ще разказвате на приятели.

"Много е сложно да мислиш просто!" – този цитат на героя на Георги Спасов веднага ни кара да се замислим, доколко сами усложняваме ежедневието си, когато то може да протече много по-леко, ако ПРОСТО не се взимаме на сериозно.

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<