1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


Страст, любов и обрати в "Анна Каренина" в Театър "София"

Участват: Мила Банчева, Антон Григоров, Ириней Константинов и др.
Театър "София"

Времетраене: 150 мин.

За първи път в България великият роман на Лев Толстой оживява на театрална сцена. В продължение на два часа и половина актьорите от Театър "София" представят любовната история на Анна Каренина.

"Анна Каренина" е трагичният разказ за една омъжена аристократка от хайлайфа и нейната афера със заможния граф Вронски. Историята започва, когато тя пристига в едно семейство, разбито от похожденията на брат й - факт, който загатва нейното положение в бъдеще, въпреки че тя ще бъде съдена далеч по-сурово от другите.

Руската столица Москва, обгърната цялата в бяло. Чиста, изящна, невинна. Една истинска феерия от блясък и студ. Обществото е загубило топлината в сърцето си. Изстинала отвътре, хладината е изтрила всички хубави качества по лицата на хората и ги е превърнала в красива опаковка, бяла и нежна като мрамор. Цялото действие се развива пред очите на това маскирано, студено и жестоко Общество. Общество, което владее със страх. В това царство на отчуждение, фалшиви приятели и нелепа грациозност, една искрица ще подпали цялото висше общество. Любовта.

Гарата в постановката се явява началната и крайната точка на действието. Едно шумно и претъпкано място. Всеки ден нови и различни пътници идват и си отиват от тук. Престоявайки на железопътната гара, някои дори успяват да оставят отпечатък в съзнанието на другите и сами да преобърнат живота си. Хиляди хора пресичат житейските си пътища. Колелата на локомотива бавно започват да се въртят. Свирката писва и голям облак дим излиза от комина на голямата машина. Следвайки предварително своя начертан път, влакът на живота се понася към следващата спирка, начална или крайна точка за някого.

Сценографията, която е избрала Марина Райчинова, представлява страници от оригиналния текст на Лев Толстой. Режисьорът Николай Поляков избира да вкара преди началото на всяка сцена встъпителни думи на актьорите София Маринкова и Юлиян Малинов, който е и помощник-режисьор, за да въведат публиката в действието.

Постановката е една истинска енциклопедия на руския живот. Развитието на действието показва общество в период на бурни политически и социални промени. Любовта във всичките й нейни измерения - страст, желание, подозрение, изневяра, омраза.
В ролята на жадната за любов и за нов живот Анна влиза грациозно и целеустремено талантливата Мила Банчева. Прекрасен избор за главна женска роля. Завръщането на Мила Банчева в трупата на Театър "София" е триумфално и вдъхновяващо. Красота, изящество, истински професионализъм. Актриса, която буквално се слива с персонажа. За разлика от филмовите екранизации на романа в постановката важен акцент е поставен върху Каренин, съпругът на Анна, изигран от Ириней Константинов, великолепен актьор и настоящ директор на театъра. Героят му е готов на всичко, за да спаси семейството си, дори и да прости. В ролята на любовника и бивш годеник на Кити, граф Алексей Вронски, влиза Антон Григоров. Една история за любов, която е незаконна. Страхотен старт за Театър "София" с блестящата режисура на Николай Поляков. Сценичната версия успява много точно да събере най-същественото от романа на Толстой и да надникне в личния живот на Анна. По този начин зрителят може сам да реши дали тя е права в желанието си за промяна, или е сгрешила, наранявайки близките си заради собственото й щастие. Идейната сценография успява да обърне внимание на текста и да акцентира върху актьорската игра. Музикалната тема и страхотните руски фолклорни песни добавят съвършен щрих към целия спектакъл. Въпреки малките проблеми със звука, постановката успя да докосне сърцата на зрителите.

Да изиграеш роман от 900 страници е сложна задача, но актьорският екип успява да се справи със задачата успешно. Хореографията на Анна Пампулова е изпълнена безупречно под звуците на оригиналната музика на Христо Йоцов, Михаил Йосифов и Белослава, защото през тези 50 години трупата става все по-сплотена. Силното им приятелство помага на актьорите да влезнат в ролите си и да завладеят публиката.

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<