1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


Великолепната постановка „Илиада“ на режисьора Йерней Лоренци

Словенски национален театър "Драма", Словения
Режисьор: Йерней Лоренци

Времетраене: 180 мин.

Великолепната постановка „Илиада“ на режисьора Йерней Лоренци, гвоздеят на програмата на МТФ "Варненско лято 2016", вдигна публиката в Сатиричния театър в София на крака. Словенската адаптация на "Илиада" съчетава античната класика и съвременното новаторство, за да привлече вниманието ни към днешните проблеми.

Една удивителна история, разказана чрез въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих - хекзаметър. Дванадесетте актьори от Словения показаха истинска класа и финес, демонстрирайки перфектна актьорска игра, пластичност и отлично владеене на гласа. Хъс, енергия и ритъм. Като истиския хор в древногръцкия театър актьорите пееха, воюваха чрез думите си и буквално се сляха с ролите си.


Режисьорът Йерней Лоренци разсъблича актьорите на сцената и буквално сваля и оголва проблемите тогава, валидни и сега. Гневът, тази разрушителна сила, която ни превръща в първични същества, унищожава и разяжда всичко човешко. Войната търси единствено и само жертви. Едни умират, защитавайки любов, други- защитавайки чест. В крайна сметка Арес ще се напие с кръв, но човешкото честолюбие ще продължи да ламти за още и още. Човешкото срещу първичното, бог срещу смъртен. Тези богове, на които хората са се кланяли, ги тъпчат. Заслепени от блясъка и властта им, хората не виждат, че са пионки в собствената им игра. Убийства, омраза, смърт.

Глас, емоция и ритъм. Война, любов и алчност. Енергия, ритъм, въздействие.
"Ние всички ще умрем. Днес или утре, животът е онова, което сме взели назаем. Ние всички ще умрем!"

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<