1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


"Кавказкият тебеширен кръг"

Участват: Гергана Плетньова, Стоян Радев и др.
Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна

Режисьор: Маргарита Младенова Времетраене: 120 мин.

"Кавказкият тебеширен кръг" е история за доброто. Губернатор Абашвили е отвлечен, в страната настава хаос. Народът се надига да защити правата си. Бившите владетели биват преследвани. Светът е жесток. В такива времена хората забравят да са добронамерени, не да мислят добро, а да правят добро. Олицетворението на доброто в "Кавказкият тебеширен кръг" е бедното слугинче Груша Вахнадзе (в ролята Гергана Плетньова). Безпомощната спасява безпомощното. Забравен в суматохата, наследникът на губернатор Абашвили, малкият Михайло, става част от живота на Груша и го променя из основи.

Една трогателна история за безкрайната доброта на едно момиче. Да загърбиш своите интереси, своята лична цел в живота, да пренебрегнеш положението си и да се бориш с по-висшестоящи, за да помогнеш на друг. Груша се отказва дори от любовта на живота си, за да утеши безпомощното човече. Човекът в това общество се нуждае от някого, за когото да се хване с две ръце, като детенце за майка, защото светът е прекалено сложен. Способен ли е народът сам да се управлява? Селският писар Аздак ( Стоян Радев) раздава справедливост на най-бедните. Народът ликува, когато господарите са без власт.
Режисьорът Маргарита Младенова (номинация "Икар 2016г." за режисура) за пореден път включва и зрителя в постановка. Театърът не е само за развлечение, той е начин да те накара да се замислиш. Само чрез мисловния процес ще стигнем до осъзнаване на обстановката, в която живеем. Диалогът с публиката е осъществен чрез певеца Аркадий Чхеидзе ( номиниран за главна мъжка роля "Икар 2016г." Стоян Радев). Певецът разказва какво се случва на сцената и участва в самото действие. Той е като хора в древногръцкия театър, гласът на народа.
В сезона, когато отбелязва 95 години, Драматичният театър "Стоян Бъчваров" поставя "Кавказкият тебеширен кръг" на Бертолт Брехт (1898-1956). Режисьорът Маргарита Младенова привлича в екипа сценографа Ивайло Николов, костюмографа Ива Гикова, композитора Асен Аврамов и актьорите Стоян Радев, Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Ина Добрева, Пламен Димитров, Антонио Угрински, Валери Вълчев, Николай Кенаров и Георги Богданов, за да възроди по нов начин известната пиеса на Брехт.
Сценографията представлява дървено скеле, украсено с юргани. Юрганите оформят сценичното пространство и са винаги знак за домашния уют, семейството. В постановката присъстват остроумни песни. Получава се една ритмичност- песни, дълги монолози, песни. Ритъмът въздейста на зрителя. Прекрасният Стоян Радев произнася с възторг и бурен устрем историите си и успява да провокира зрителя да мисли, каквато е и целта на режисьора. Брехт отговаря на въпроса "На кого принадлежи детето?". На майката или на жената, която се грижи за него? Истината е, че детето трябва да се присъди на този, който е пожертвал всичко. Любовта понякога е по-силна от кръвната връзка. Доброто е над всичко. Доброто и любовта са в непрекъснат кръговрат.

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<