1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


Предателството на един народ в "Тайната вечеря на дякона Левски"

Участват: Веселин Калановски, Георги Новаков, Георги Къркеланов и др.
Театър "Българска армия"

Времетраене: 120 мин.

Тайната вечеря на дякона Левски" е тъжната история за последните глътки живот на една от най-светлите личности, изписани със златни букви на страниците на историята на България. Васил Иванов Кунчев, получил библейското прозвище Апостол, обикалял всички кътчета на поробената страна и проповядвал религията на свободата и смъртта на робското самочувствие. Делата му са увековечени, а личността му е останала като идеал за герой.

Фигурата на Левски е обгърната в мистерии. За него е изписано много. Способността му да си играе със смъртта и да влиза в различни образи, хладнокръвието му и спокойният му нрав, игривите очи и героичността на делата му митологизират героя и го правят истински светец.

Българският народ е страшно суеверен и глупав. Дори самият Христос да слезе сред него, лично ще го хване и ще го разпъне на кръст, за да не си въвлече някоя беля на главата. Нужно му е много време, за да разбере идеите и героизма на Ботев, Левски, Димитър Общи, Бенковски и други. По-лесно е да се пеят песни за тях и да се строят паметници след това, отколкото да им помогнат приживе. Предателите сме ние, псевдопатриотите, които се бием в гърдите, че сме българи и целуваме кървавия нож на Левски и Евангелието и се кълнем във вярност към Родината и да пазим тайната. Тайната кой е Левски или кой е неговият предател...
Тези тежки въпроси поставят Стефан Цанев и актьорите от "Българска армия" в драмата "Тайната вечеря на дякона Левски". Въпроси, които дълго ще търсят своите отговори, дори и след края на постановката. Актьорите са поставени пред нелеката задача да играят предателите на Дякона в неговата последна вечер преди да се срещне със смъртта и да се прероди в народните предания и легенди.

"Плът от плътта ми и кръв от кръвта ми". Левски ще се срещне с едни от най-верните си сподвижници и приятели, за да разбере истината за предателството. Вечеря, в която въпросите ще бъдат преглъщани тежко, сълзите ще са горчиви, думите - остри, а саможертвата - зрелищна. Мъчителна и пречистваща постановка.

В последните дни от живота си Левски пише в своето тефтерче една самотна дума: "Народе????" С четири въпросителни. Дякон, архимандрит, апостол, светец, жив бог, разбойник или просто човек с модерни идеи. Народът, към когото се обръща Левски, не е толкова просветен и духовно извисен, за да разбере значението на Свободата и Независимостта. Заслепен роб, вечно гладен, алчен и глупаво навел глава, обръщайки се наляво и надясно и чакащ да получи свободата си даром.

"Свободата няма цена. Свободата не може да се яде."

Време е за последната вечеря преди края. Веселин Калановски събира апостолите в тъмницата си и ще ги накара да извървят всеки своята Голгота, за да стигнат до истината, греха, прошката и предателството - градежа на цялата постановка.

Веселин Калановски е изненадващ избор, но й блестящ в главната роля. Артистичен, с отлична артикулация, всяващ респект на сцената. Георги Новаков пък играе отец Матей Миткалото, идеалист, хладнокръвен, съчетаващ расото и пистолета. Сцената, в която сваля символично черната калимявка приковава вниманието на зрителите. Милен Миланов е прекрасен в ролята на Анастас Попхинов, който е основният противник на Левски заради различните възгледи за борба. Режисьорът Асен Шопов привиква сред апостолите и Георги Къркеланов в ролята на непокорния и героичен Димитър Общи, а Стойко Пеев слага четническата униформа на революционера Панайот Хитов. Георги Къркеланов и Стойко Пеев успяват да вдигнат патриотизма на сцената и да запалят пламъка на героизма. Грациозната Антоанета Добрева- Нети влиза с акцент и гордо вдигната глава като съпругата на Каравелов, Наталия, в бунтовническата и сакрална вечеря на Дякона. В тежката роля на великия поет и революционер Христо Ботев влиза талантливият Иван Радоев.
Екипът на Театър "Българска армия" ще ви покаже историята и предателството на Васил Левски. Ще ви заведе в неговата килия нощта преди обесването. Тази вечер лъжата и предателството ще отстъпят място на истината и прошката. Цели тридесет години пиесата на Стефан Цанев е вълнувала, ще продължи да вълнува. Една българска светиня ще умре, за да изкупи греха на народа си и да му даде нова сила да махне робството от раменете.

"Тайната вечеря на дякона Левски". Истински топовен изстрел, който ще разтърси театралния живот в София. Постановка, която ще запали всеки патриотичен дух и ще разкрие някои тайни около мистичната фигура на Апостола. Ще зададе купища въпроси, които ще продължат да кънтят в нощта.
"А бе, вий защо пиете кръвта на бога си?"

Народът, който го е предал, пали свещи, моли му се като на светец и се разкайва. С неговата смърт идва и отчаянието на българите. Това е малката искра, която няма да говори на народа за свобода, а ще запали огънят на родолюбието и ще ги накара сами да извоюват своята независимост. Там, където е обесен Левски, сега кипи живот. Макар и костите му да не са открити, лобното му място продължава да притегля народа към себе си. Мистичната му фигура продължава да ни напътства по пътя към духовната свобода и извисяването на духа.

"Народе????" Не изпускай тази постановка.

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<