1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт" &nbs;p

Рецензии


"Нощта на 16-ти януари" в Театър "София"

Участват: Лилия Маравилия, Дария Симеонова, Симона Халачева и др.

Времетраене: 180 мин.

Тази седмица отидохме на една "революционна" и интерактивна постановка. За първи път в България зрителите на "Нощта на 16-ти януари" станаха част от съдебен процес. Чрез специална томбола от цялата зала бяха избрани дванадесет съдебни заседатели, които имаха важната задача да решат изхода на постановката. Съдията влиза. Процесът може да започне.
Трупата на Театър "София" имаха почти невъзможната задача да изиграят заплетения сюжет на провокативната писателка от руски произход, Айн Ранд (1905-1982). В ролята на обвинител влезе прекрасната българска актриса Лилия Маравиля, а като неин противник, защитника, талантливата Лора Мутишева. Цялата зала беше подложена на съмнения. Да вярва ли на свидетелите, или не.

В нощта на 16-ти януари в Ню Йорк на оживена улица полицията намира труп, обезобразен от падане от 50-тия етаж. Полицията разпознава в тялото г-н Фокнър и обвинява за смъртта дългогодишната му приятелка, с която нямат сключен брак, (в ролята Дария Симеонова). Делото се оказва много заплетено. Появява се и жената на Фокнър - младата Нанси-Лий Фокнър (Симона Халачева). Оказва се, че бащата на Нанси, Джон Уитфийлд (Ивайло Герасков) е банкер и г-н Фокнър е негов длъжник. Налага се и включването на подземен наркобос, "наглият" Рейгън (Антон Григоров), който да внесе малко яснота в делото. Процесът се води под зоркото око на закона, съдията (Николай Антонов) и съдебния пристав (Николай Върбанов и Силвия Петкова). Самоубийство или убийство? Има ли полза от тази смърт? Има ли алиби? Има ли мотив? Последният въпрос, който съдебният пристав задава на съдебните заседатели, е дали оправдават всички действия на обвиняемата, защото е мислила за общо щастие? Въпросът, зададен след 16-ти януари остава вечен. Делото засяда в плитчините на процеса. Липсват доказателства. Съденият и съдещият стават един и същи човек. Какво бих сторил аз? Съдът реши....
Айн Ранд се бори за разума, за индивидуализма, за личния интерес, за капитализма. Това я превръща в най-спорния и най-влиятелния философ на 20. век. " Човекът е героично същество, със своето собствено щастие като морална цел на живота му, с продуктивното постижение като най-благородната му дейност, и разума като единствения му безусловен критерий."

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


"Бягства" в Театър "Азарян"

Участват: Милица Гладнишка и Полина Христова

Режисьор: Веселка Кунчева

    Времетраене: 60 мин.

Бягства от реалността или не съвсем. Авторският спектакъл на Веселка Кунчева ни поднася действителността такава, каквато я виждаме ежедневно. Земята има седем милиарда жители. Всеки индивид има свой номер, своя функция, своя мисия в живота. С цялата информация, с която сме затрупани, всички дейности ни пречат да бъдем хора. Сценографията е впечатляваща. Героите се намират в едно оградено и крайно враждебно място. Оградата е направена от стари патерици и инвалидни столове. На един огромен пиедестал стои като исполин владетелят на това място (в ролята Милица Гладнишка). Индивидът, който се опитва да има собствено име, играе невъзможната роля "човек" (в ролята Полина Христова).
Човекът се вкопчва в своята цел като удавник за сламка. Бори се със зъби и нокти, за да постигне мечтите си, а когато те умрат, става много лесно манипулиран. Всичко, което прави, е да бяга. Да бяга, за да не изостане. Да бяга, за да оцелее. Подчинява се на всякакви луди, преследва невъзможни цели и се опитва да стане част от обществото. Волята му се прекършва, очите за истината се затварят, превръща се в кукла на конци, дресирано животно в цирка.
Насладете се най-новата постановка на брилянтната Веселка Кунчева, на спиращата дъха сценография на Мариета Голомехова, на непрестанно движещите се Милица Гладнишка и Полина Христова.
За хора, ценящи истинския театър. Авангарден начин да прозрете "голата" истина. Постановка, която ще ви хване за гърлото и ще ви удари силно в земята. "Бягства" - това е постановката!

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<