1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


"Пигмалион" в Народен театър "Иван Вазов"

Участват: Рени Врангова, Валентин Ганев, Йорданка Кузманова и др.
Народен театър "Иван Вазов"

Времетраене: 180 мин.

Една незабравима вечер в театъра. Брилянтни актьори, пищни костюми, бляскава сценография, запомнящи се персонажи, динамично действие. Това е "Пигмалион" на Бърнард Шоу, поставена на Голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов" от Леон Даниел, епохално име в българския театър. Самият спектакъл надживява с 18 години своето раждане - един паметник на българската култура и паметна вечер за нас, зрителите. Прекрасен начин да погледнем назад към миналото, към комикодраматичния сблъсък между различните прослойки на обществото, проблем, жив и до днес, вечен. Основният проблем е за творението и твореца.

В ролята на младата цветарка Илайза Дулитъл е талантливата Рени Врангова. Продава букетчета за пени едното, за да плати наема на хазяйката. Баща й Алфред Дулитъл (проф. Стефан Данаилов) е боклукчия, взима пари от всекиго, за да ги изпие. Но Илайза получава златната възможност да успее в живота. Става част от бас между професор Хигинс (Валентин Ганев) и полковник Пикъринг (Мариус Донкин), които ще я преобразят до неузнаваемост.

"Господи, Илайза, светът нямаше да съществува, ако неговият създател се боеше от неприятности. Да създаваш живот означава да създаваш неприятности..." Фонетиката е част от любовта. Битката за езика е битка за света. Кой е учителят и кой ученикът? Професор Хигинс, вечният ерген, е на път да се влюби. След дълги дни на упражнения по лексика и граматика светът на Илайза се преобръща. Преди е продавала цветя, сега може единствено да продаде себе си, защото има нова цена и ще се бори за пълноправен статут в обществото.

Прекрасният тандем Рени Врангова и Валентин Ганев завладява публиката. Валентин Ганев отново приковава вниманието и показва забележителния си талант, с който неведнъж е печелил престижни награди ("Аскеeр 1998" за най-добра мъжка роля за ролята на проф. Хигинс). Начинът, по който изгражда персонажите, по който влиза в роля завладява публиката. Рени Врангова печели напълно заслужено наградата "Иван Димов 1999" за най-добра млада актриса за ролята на Илайза. Историята се заплита и с участието на известния български актьор Мариус Донкин в ролята на полковник Пикъринг. В звездния екип влизат и легендите на българския театър Йорданка Кузманова (г-жа Хигинс) , Жоржета Чакърова (г-жа Пиърс), Добринка Станкова(г-жа Хил), както и Христо Чешмеджиев (Фреди Хил), Биляна Петринска (г-ца Клара Хил) и Стоян Пепеланов(скептичен г-н). Преводът на оригинала е направен от Жечка Георгиева, сценографията и костюмите от Елена Иванова, а музиката - от Кирил Дончев. Незабравимият Леон Даниел споделя: "Някои драматични писатели, сред които е и Бърнард Шоу, смятат театъра за полезна забава. Дано тя се окаже достатъчно полезна за нашето огрубяло време и достатъчно забавна за усложнената гама от вкусове."

Оценката ни за този театрален триумф е отличен, а за оценката на публиката съдим от нестихващите аплодисменти от цялата зала, станала на крака. Вечно млади актьори в неувяхващ спектакъл.

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<