1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


"Пробен срок" - най-новото комедийно заглавие в репертоара на Театър 199 "Валентин Стойчев"

Участват: Христо Ушев, Георги Спасов, Малин Кръстев и Стоян Младенов
Театър 199 "Валентин Стойчев"

Времетраене: 80 мин.

В годините, когато страната ни се отърсваше от всичкия ужас, който беше преживяла и лекуваше раните и накърненото си достойнство от войните, вятърът на промяната повя и донесе така нареченото "ново време". Магазините бяха празни, хиляди обещания залъгваха малкия средностатистически човек и му промиваха мозъка с едни и същи лозунги за светло бъдеще, промяна и власт на слабите. Свободата да говорим каквото и когато си поискаме, но после. Сега трябва да мълчим. Да мълчим и да чакаме всичко това да стане реалност.

Това бленувано време дойде и се започнаха дългите разговори. Всеки говореше, но не знаеше какво точно да каже. Избълваха се страшноголеми глупости за равнопоставеност, безпартийност и дори за някаква свобода на словото. Но има и хора, които мълчат. Защо им е да говорят, те просто не могат да кажат нищо. Затворени в тази огромна система, всеки имащ свой номер и приспособление, те се опитват да променят всичко с мълчанието си, защото "мълчанието е злато".

Срокът, в който трябва да стъпим в новата система, е кратък, но на нас ни отнема твърде много време. В този "Пробен срок" ни въвежда и екипът на Театър 199 "Валентин Стойчев" с новата българска пиеса на Николай Гундеров, който печели през 2014г. четвъртото издание на анонимния конкурс за съвременна камерна драматургия "Славка Славова".
Персонажите в постановката вместо име, носят буквите А, Б, В и Г. В това се изразява тяхната безличностт и безгласие. Всички са записани в един голям списък, който е прошнурован, прономерован и подпечатан от системата. При най-малката грешка или отклонение индивидът бива уволняван и отива на друго място, пак на изпитателен срок.

Пиесата "Пробен срок" представя на сцената три миниатюри, в които обикновеният човек трябва да се подчинява на системата. В тези сцени режисьорът поглежда проблемите на обществото през увеличителните стъкла на реализма и показва всичките му недъзи и тъмната страна на системата, на която принадлежим.

Пиесата на Николай Гундеров ни въвежда в един свят, в който всичко се води от желанието за успех. Успехът е единственото, което ни придава някаква стойност в обществото, единствената цел, която гоним и единствената награда, за която сме готови да прескочим всякакви граници. Следваме предварително начертани пътища, инертно, без никаква съпротива, блъскаме и смачкваме всичко по пътя си. Но в този добре подреден и систематизиран свят има хора, които не могат да се примирят с правилата и не могат да бъдат оковани и вписани в системата.

Такъв е и нашият герой "А" в "Пробен срок", истинско въплъщение на добротата, услужливостта и състраданието. Той ще ни покаже, че носи духа на промяната, защото има сърце. В главната роля е Христо Ушев. Блестящ млад актьор, който може да вълнува и да въздейства. Артистичен, с лекота влиза в образа си и остава в него дори и след финала на постановката. Актьорът Георги Спасов пък играае първият му работодател - директор на фонд за изплащане на пенсии при инвалидност. Единствената му цел в този живот е да спечели наградата "Най-добър директор" в категорията "до 55 години", за което много пъти собственоръчно се е предлагал. Георги Спасов е уникален в тази роля, а играта му е чаровна и смешна. Малин Кръстев пък успява да открие любовта с помощта на Христо Ушев в една пробивна бензиностанция. Малин Кръстев е артистичен и бляскав. Комичните ситуации, в които е поставен героят му карат цялата зала да се залива от смях. Не на последно място на изпитателен срок влиза и Стоян Младенов с много професионализъм и отдаденост на сцената в ролята на телефонен оператор. Неговият герой ще се запита дали хората не са временно на този свят, както е със стоките в супермаркета, докато не се изкупят.

Когато нещата не вървят, ние сме убедени, че проблемът е в системата и затова ни е нужна промяна. Мълчанието ни убива. Искаме промяна, но тя така и не се реализира. Това, което наричаме "промяна" е само доукрасяване и малко повече свобода на старата система. Тази свобода е свободата на словото. Една промяна, която дообърква живота на българина, изпива човещината в него, превръщайки го в безчувствена машина, която приема сухи инструкции и изпълнява почти толкова дървено задачите си. Жалко за похабения талант и труд. В днешно време, залъгвани от цялата система, забравяме, че сме хора с чувства. Уви... Всичко човешко в нас се събира в епруветки и бива разграбвано. Като сълза в един супермаркет.
А на нас ни остава само едно, да се смеем на цялата тази комедия, която ни поднася Театър 199, постановчика Тея Сугарева, сценографията на Каролина Далкалъчева, музиката на Мартин Каров и прекрасните актьори. А в това време ще се надяваме някой, като Христо Ушев, който да извади кърлежа, изпиващ и малко човешкото от нас, да изгаси огъня на нашето его и да изтрие сълзите на нашето страдание.

Раждаме се, живеем и умираме на пробен срок. Постоянно трябва да се доказваме и да се съзтезаваме с времето. Състезание, което още можем да спечелим, ако не забравяме същността си. В такъв случай можем да продължаваме да чакаме и да се надяваме да дойде истинската ПРОМЯНА и нашият "Пробен срок" да свърши!

Това може да се случи само в Театър 199 "Валентин Стойчев"!

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<