1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


"Сарабанда" в Театър 199 "Валентин Стойчев"

Участват: Валентин Ганев, Стефка Янорова, Малин Кръстев, Елена Телбис

Режисьор: Иван Урумов     Музика: Христо Намлиев

Времетраене: 130 мин.

Сарабанда" от Ингмар Бергман. Режисьор Иван Урумов, Театър 199 "Валентин Стойчев". "Сарабанда"- история за човешките взаимоотношения! Сарабандата е старинен испански бавен танц, който се е изпълнявал при погребения и други тъжни събития. Така нарича последната си пиеса Ингмар Бергман четири години преди смъртта си. Изповедта му съдържа цялата болка и страдание, които е сдържал до последно в сърцето си.
Юхан е в преклонна възраст. Посетен от бившата си жена Мариан (Стефка Янорова) , двамата започват да си спомнят времето, когато са били млади. В ролята на Йохан е безкрайно талантливият Валентин Ганев. Основният конфликт е между Юхан и сина му Хенрик. Отношенията им са много обтегнати. Напрежението расте, сблъсъкът между бащата и сина рефлектира и върху внучката на Юхан, Карин (Елена Телбис). Отраснало без майка, деветнадесетгодишното момиче решава да отстоява позицията си въпреки желанията на баща й да влезе в Консерваторията. Самият Юхан е "емоционален инвалид", който не знае как да удържи гнева си, навсякъде вижда подигравки и несигурност. Остарява бавно, а "животът се превръща в ритуал".

Трагедията те хваща за гърлото, вкарва те в историята, кара те да мислиш за света, в който живееш . Интересен е изборът на сценографката Мария Диманова. Актьорите са скрити от погледа на зрителя зад прозрачен параван. Стоят винаги от двете страни на сцената. Бариерата в човешките взаимоотношения са точно прикритостта, недомлъвките, недоизказаната болка. Страхът да останеш сам, да се страхуваш от смъртта. В такива моменти близките трябва да бъдат до теб въпреки всички пререкания. Моментът, в който забравяш за своите прищевки в името на друг.
Ние от Театрална общност "Антракт" сме впечатлени от прекрасната актьорска игра, невероятно предадените емоции и превода на Васа Ганчева. Страхотен актьорски екип. Пожелаваме на спектакъла пълни зали, високи отличия и награди и много успехи! Историята заслужава да се види и съпреживее. Бъдете там още на следващия спектакъл!

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


"Титанично" в Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Участват: Милица Гладнишка, Михаил Йосифов, Васил Спасов и др.     Текст: Петя Русева и Мария Моева

    Времетраене: 130 мин.

Здравейте, фенове на театъра! Тази седмица присъствахме на музикалния спектакъл на обичаната българска актриса Милица Гладнишка в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Намираме се на борда на "Титаник" в последните му часове. Наоколо е пълен хаос. Спектакълът разкрива едни от големите въпроси, свързани със съществуването на човека и неговата непреходност. Дали смъртта не е преход към друг по-добър живот?Всяка истина е майсторски поднесена с много изтънчен хумор. Текстът е на Петя Русева и Мария Моева, а Милица Гладнишка го изигра блестящо, в нейния талант и харизма се убеди цялата зала. Настроенията в световноизвестния презокеански кораб бяха предадени чрез мултимедия. А музиката не спираше. Прекрасният оркестър на "Титаник" гледаше единствено в партитурите. Свирят, за да оцелеят. Нямат нищо друго освен седем малки ноти, с които предават емоциите си. Платено им е до последно да забавляват пасажерите. Така и става. Корабът потъва, но музиката не спира...

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<