1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


СКАЧАЙ

от Здрава Каменова
Режисьор: Калин Ангелов
Сценография и мултимедия: Никола Налбантов
Композитор: Мартин Каров
Музикален директор: Георги Георгиев
Хореограф: Ана Митева
Продължителност: 120 мин.

Участват:
Милена Живкова, Сава Пиперов, Джулия Бочева, Петя Силянова, Калин Пачеръзки, Николай Димитров, Юлиян Рачков, Антон Григоров, Симона Халачева, Силвия Петкова/Лора Мутишева, Дария Симеонова, Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Върбанов, Михаил Милчев

Животът ни е непрестанно състезание с времето, с другите и най-вече със самите себе си. Често бягаме без да знаем от какво и трудно усещаме кога да спрем и да видим, че може би има и други възможности. Това са само част от посланията, в които ни потапя пиесата на Театър „София“ – „Скачай“. В нея се разглеждат проблематики от живота на младия човек. Той е така свързан с времето, в което живее и едновременно отделен от него. Виждаме, че младите хора от 21. век и тези от средата на 20. век, не са толкова различни, както изглежда на пръв поглед. Обичат и мразят по същия начин, забавляват се и се бунтуват. Най-много от всичко, ценят и отстояват правото си на свобода. Граници обаче винаги се намират. В миналото те са били външни, в днешно време са основно вътрешни. Именно тематиката за свободата се оказва основна за сюжета на представлението, написано от Здрава Каменова.

Георги е типично момче от 21. век. Той има възможности, за които майка му на неговата възраст дори не е мечтала. И все пак, Георги е изгубен в това море от алтернативи. Търсейки себе си, той просто иска да се махне и да намери една друга гледна точка, за да реши по кой път да поеме. Тъкмо навършил 18 г., Георги е вече голям, но духът му не иска да порасне и да стане сериозен, каквито са възрастните, с които той има толкова проблеми. Желанието му за бягство се сбъдва, когато той по магичен начин се оказва в София през 1966 г. Културният шок, който изживяват той и връстниците му от миналото, е огромен. И все пак, те намират общ език. Той ги учи на бунт, а те пък му показват, че няма как да оцениш свободата, когато си живял цял живот с нея. Ограниченията, които са принудени да изживяват ги прави хора с различно мислене, но със същия млад дух. В миналото, Георги не само намира приятели, но и се влюбва. Алтернативната реалност, в която попада, го променя много и най-вече му дава смисъл, заради който да живее.
Представлението под режисурата на Калин Ангелов, развълнува зрителя, като го забавлява, но и го подтиква да се замисли за младостта си и за своите пропилени и оползотворени възможности.
Два от най-впечатляващите компонента на представлението са музиката и новаторската мултимедийна сценография. С помощта на компютърни похвати са пресъздадени различни визии върху основата на стара сграда. Този алтернативен поглед значително обогатява сценографията и дава един съвременен и атрактивен образ на представлението. Тези решения са дело на Никола Налбантов. Ефектът е още по-голям, когато се добави и музиката на Мартин Каров. Всичко това чудесно се допълна и с атрактивна хореография. Визия, звук, светлина и танц се смесват по толкова пленителен начин, че крайният продукт ще остави трайна следа във всеки зрител.
Актьорският състав е не по-малко впечатляващ. Включени са голям брой млади и талантливи актьори, които с жар се впускат в атрактивните песни и танци. Наред с доказаните имена на Театър „София“ като Милена Живкова и Михаил Милчев, на сцената се изявяват и по-младите им колеги Дария Симеонова, Симона Халачева, Антон Григоров, Мартин Гяуров, Джулия Бочева и др. Главната роля е поверена на гост-актьора Калин Печеръзки, който прави образа на Георги да изглежда пълнокръвен и истински.


Ако посетите представленията на „Скачай“ на сцената на Театър „София“, ще се потопите в свят на фантастика, музика и толкова голямо количество младежка енергия, че веднага ще се почувствате изпълнени с живот и сила. Това е едно новаторско българско представление, което с мащаба си заслужава и световни сцени. Пък и ни кара да се замислим за едно простичко правило, което някак винаги забравяме:

И преди, и сега...най-важното е да има СВОБОДА!

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<