1. Театър от ново измерение!
  2. Театралният салон - като у дома.
  3. Многото лица на българския театър.
  4. Театърът - изкуството на многообразието.
  5. Театрална общност ''Антракт'' - място за ценители! Бъди един от нас!

Ако обичате театъра, ако с удоволствие следите афишите на софийските театри и редовно се потапяте в магията на театралното изкуство...това е вашето място. Посещавайте нашия сайт и ще получите актуална информация за постановките в София, както и много ревюта , интервюта, снимки и занимателни игри. Нека заедно превърнем тази страница в уютно местенце за театрални любители.

Театрална общност "Антракт"  

Рецензии


Вампир

от Антон Страшимиров
Драматичен театър "Н. Вапцаров"
Сценичен вариант и постановка - Маргарита Мачева
Сценография - Георги Славков
Продължителност: 90 мин.

В ролите:
Малама - Албена Чобанова
Вела - Лили Сучева
Марко - Лъчезар Кацарски
Марковица - Биляна Дилкова
Жельо - Зафир Раджаб (гост)
Динко - Кънчо Кънев

Драмата "Вампир" на Антон Страшимиров се появява неочаквано в началото на XX век и е една от първите пиеси, която показва новите идеи и влечения в новосформиращата се модерна българска драматургия. Макар че сюжетът се доближава до добре познатия ни български фолклор, в нея са застъпени темите за свръхчовека, индивидуализма и личния избор, нехарактерни за възрожденските и поствъзрожденски пиеси, които отразяват действителността и са обвързани със стремежа към колективното.

Благоевградският Драматичен театър "Н. Вапцаров" и младата режисьорка Маргарита Мачева ни представят тази знаменита българска драма в нов съкратен и интересен вариант, който им печели две номинации Икар 2017 и една статуетка за главна женска роля. В сценичната си версия екипът на благоевградския театър решава да изчисти сцената от излишния декор и да я запълни с прекрасната актьорска игра, която ни оставя без думи. Единственото нещо, което е на сцената заедно с актьорите е нестихващият проливен дъжд, който оплаква съдбите на героите в пиесата и предвещава трагичния им край и тайнствената мъгла, която обгръща всичко.Патриархалният свят във "Вампир" се гради на много строги правила и закони, които пречат на чувствата и личния избор на героите. С прекрачването им, те нарушават тази установена хармония и трябва да бъдат наказани. Питомното гони дивото, а дивото ловува питомното. Моментът, в който дивия и неубоздан характер на Динко е подложен на опитомяване от чорбаджиите и ханджийката, отключва истинския му характер и той настъпва в отбрана на опазването на личната си свобода и избор. Кутрето е готово да разтвори челюсти и да захапе като вълк плячката си, там, където ще я заболи най-много.

Епохален и душевно разтърстващ катарзис. Историята на крехката любов, невъзможността да бъдем себе си, липсата на избор... Една история породена от враждата и една малка кражба. Ще успеем ли да преборим другите, за да спасим себе си? Имаме ли достатъчно смелост, да бъдем различни и да оцелеем в този патриархален свят?

В тази постановка няма да видите пищни костюми, впечатляващи сценографии и главозамайващи ефекти. Ще се насладите на отлична актьорска игра и перфектна режисура. Този спектакъл не се гледа, той се изживява с всичките сетива - от чистите капки дъжд в началото до кръвта на отмъщението в края.

Вашата оценка за този отзив. Можете да гласувате само веднъж.


<